X

Philippe Gilbert Classic 01/05/2022

Foto's Fotoservice

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de Philippe Gilbert Classic. Deze fotografen hebben de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd onder de deelnemers met hun volledig digitale service en hun redelijke prijzen. Aangezien zij zelf actief zijn als fietsers, hebben ze ook een uitstekend gevoel vanuit het perspectief van de deelnemer. Bekijk hier de ‘best-off’ van de Philippe Gilbert Classic 2021.

Na het event kan u hier uw eigen persoonlijke foto’s opzoeken van de Philippe Gilbert Classic 2022.

Philippe Gilbert Classic

Zondag 1 mei strijkt de Proximus Cycling Challenge neer in Aywaille, de thuisbasis van wielerheld Phillipe Gilbert. Samen met hem kan je de prachtige hellingen van ‘zijn’ streek verkennen tijdens de 8ste editie van de Philippe Gilbert Classic.

Tijdens deze schitterende fietstocht maak je kennis met de regio waarin zowel de finale van Luik-Bastenaken-Luik als de finale van de Waalse Pijl worden verreden. Het is dan ook niet voor niets dat Philippe uitblonk in deze wedstrijden, getuige daarvan zijn boerenjaar 2011 waarin hij zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik won. Uren en uren heeft hij zichzelf afgebeuld op zijn favoriete trainingswegen op weg naar eeuwige roem!

Maar daar bleef het niet bij. In een latere fase van zijn carrière won hij nog de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix! Tel daarbij nog het wereldkampioenschap van 2012 in Valkenburg, vier maal de Amstel Gold Race, tweemaal de Ronde van Lombardije, tweemaal de Omloop Het Nieuwsblad en tweemaal de Brabantse Pijl en je weet dat we te maken hebben met een groot kampioen!

Speciaal voor zijn laatste jaar als prof tekende Philippe voor ons 3 nieuwe parcours uit! Je kan kiezen tussen drie verschillende afstanden: 88 km, 122 km en 165 km met start en finish aan het centre sportif in Aywaille.

Parcours Praktische info Inschrijven

Parcours

Het wordt een speciale editie in die zin dat de routes in een nieuw jasje zijn gestoken door Philippe Gilbert zelf. Speciaal voor zijn laatste jaar als prof verrast hij ons met drie nieuwe parcours.

Vanaf de start in Aywaille trekken we met de 165 km langs de Amblève richting de streek van Amay en Hoei met onderweg enkele beklimmingen om de benen op te warmen. Aan de overkant van de Maas pikken we twee nieuwe hellingen mee met ‘La Chaussée Romaine’ en ‘Thier de Moulin’. Je kan hier alvast wennen aan de serieuzere klimpercentages want de volgende helling op het menu is de beruchte ‘Muur van Hoei’. Eenmaal boven volgt er een iets vergevingsgezinder stuk richting de vallei van de Amblève om van daaruit de finale aan te vatten. Deze finale wordt gekruid met ‘La Fagnoul’, een mooie klim van 2 km lang die qua steiltegraad niet te onderschatten is, ‘La Vecquée, met een hoogte van 521m het dak van de rit, ‘Au Haftay’, een variant op de bekendere Maquisard en de bevreesde en beruchte ‘La Redoute’ die je benen helemaal op de proef zal stellen.

De 122 km splitst zich net na Comblain-au-Pont af en leidt ons over de hellingen ‘Bois du Moulin de Tavier’ en ‘Côte de Bende’, om alvorens terug aan te sluiten op het parcours van de 165 km. Vanaf hier volgt deze route dezelfde hellingen als de langste afstand met als toemaatje de ‘Côte de Niaster’, een prachtige slingerklim. Deze helling zit enkel in de middellange afstand.

De 88 km neemt in Comblain-au-Pont de afslag naar het Zuiden om de ‘Côte de Géromont’, de ‘Côte de Xhoris’ en de ‘Côte de Filot’ als eerste hellingen te trotseren. Hierna sluit deze route net na ‘La Fagnoul’ aan op de andere parcours om samen naar de finish te rijden.

De parcoursplannen worden hier gepubliceerd van zodra ze beschikbaar zijn en de GPX-downloads zullen steeds 2 dagen voor het event beschikbaar zijn via Route You.

Er is keuze uit 3 afstanden:

 • 88 km (1710 hoogtemeters)
 • 122 km (2120 hoogtemeters)
 • 165 km (2710 hoogtemeters)

Parcoursoverzicht

Belangrijkste hellingen

Hieronder kan je alvast in de sfeer van de Philippe Gilbert Classic komen.

Parcours la Redoute

1.Côte de la Redoute

Deze alombekende klim met een lengte van 1.6 km en maximale stijgingspercentages tot 20% is het decor geweest van enkele legendarische duels tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Denk maar aan de editie van 1999 waar Frank Vandenbroucke Michele Bartoli achterliet. Als je hier nog ‘jus’ in de benen hebt, mag je het er helemaal uitpersen!

Meer info

88 km – 122 km – 165 km

Parcours Côte de Niaster

2. Côte de Niaster

Deze verborgen parel vind je terug net ten zuiden van Aywaille. Mooier als deze ga je ze niet vinden in de Ardennen. Een mooie kronkelende weg van 1,8 km met een gemiddeld stijginspercentage van 7,7% brengt je naar een plateau waarbij de het uitzicht geweldig is. Ritme zoeken en klimmen maar!

Meer info

122 km

Parcours Muur van Hoei

3. Muur van Hoei

Een iconische klim van 1,4 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6%. De Muur van Hoei is onlosmakelijk verbonden met de Waalse Pijl waarbij deze klepper als aankomst bergop fungeert. Onderweg passeer je zeven kapellen, die de weeën van de Maagd uitbeelden. Tussen de derde en vierde kapel, in de fameuze chicane, wordt een stijgingspercentage van 19% (in de binnenbocht zelfs 25%) gemeten!

165 kmParcours La Vecquée

4. La Vecquée

Deze loper brengt ons naar het dak van de rit op een hoogte van 521 m. Het uitzicht aan de linkerkant is bij momenten verbluffend. De klim zelf is nooit steil, met uitzondering van een klein stukje tot 17% aan de voet in Targnon. De uitdaging ligt hem niet in de steiltegraad maar wel in de lengte van de klim. Maar liefst 6,2 km puur klimgenot ligt op je te wachten. Doseren is de boodschap!

88 km – 122 km – 165 km

Parcours La Fagnoul

5. La Fagnoul

Mooie klim van bijna 2 km lang die vertrekt vanuit Ferrières. De eerste kilometer is pittig met stukken van gemiddeld 10%. Het tweede gedeelte loopt iets gemakkelijker. Eenmaal boven op de weg richting Werbomont volgt er nog een niet te onderschatten stuk vals plat dat niet tot de klim wordt gerekend.

88 km – 122 km – 165 km

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie klik .

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

Ben je op zoek naar een vakantiehuis voor een moment met je gezin, met je sportteam, voor een teambuilding of met je vrienden?

Foto Ardennes Etape

Of je nu met 2 of met 50 personen bent, Ardennes-étape biedt je het beste van de Belgische Ardennen aan. Meer dan 2.000 vakantiehuizen voor alle smaken en budgetten. Van een tiny house tot luxe villa met een wellnessruimte, Ardennes-étape beschikt over het vakantiehuis dat bij jou past.

Met de AE-PC2022 geniet je van 30 euro korting op elk van je fietsverblijven in 2022 met Ardennes-étape.

Ga naar ardennes-etape.be en kies jouw verblijf.

Wil je een persoonlijke aanbod ontvangen? Neem contact met ons op.

FAQ

Dit is mogelijk op eigen initiatief. Neem ten laatste voor 24 april 2022 contact op met info@golazo.com.

Indien je wilt wisselen naar een kortere afstand dan kan je ten laatste voor 24 april 2022 contact opnemen met info@golazo.com Indien je wilt wisselen naar een langere afstand dan helpen we je graag ter plaatse verder aan de infodesk. Je zal ter plaatse het verschil kunnen bijbetalen.

Contact

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in je ervaring van ons evenement. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie.

Organisatie & Pers

Peloton
Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent
België
Peloton